Milan se je maščeval za včerajšnji poraz, Mezgečevi spet praznih rok

Luka Mezgec in Caleb Ewan tudi danes nista bila konkurenčna. V silovitem sprintu je zmagal italijanski hrust Jonathan Milan.
Fotografija: Jonathan Milan je bil včeraj drugi, danes prvi. FOTO: Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Jonathan Milan je bil včeraj drugi, danes prvi. FOTO: Luca Bettini Afp

Mezgečeva ekipa Jayco Allula je tudi danes ostala izven deseterice. Jonathan Milan (Lidl Trek) pa danes ni pustil presenečenja. 

Za njim je na drugem mestu pristal Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck), tretji je bil Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious). 

Trije ubežniki so bili pred glavnino že od samega starta etape v Aqui Terme, vendar se je videlo, da jim ne bo uspelo priti v cilj pred pelotonom. 

Lilian Calmejane (Intermarche-Wanty), Francisco Munoz (Team Polti Kometa), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost) so dobro sodelovali na begu, vendar danes je bil na vrsti še en sprinterski obračun.

Etapo je zaznamoval hud padec večje skupine. Najslabše jo je odnesel Eritrejec Biniam Girmay  (Intermarché-Wanty), ki je padel kar dvakrat zaporedoma in zaradi hudih bolečin je žal moral odstopiti z dirke. 

Slovenci so se celo etapo zelo dobro držali v ospredju. Največ dela pa je opravil Jan Tratnik, ki je glavnino vlekel celih 40 kilometrov, brez da bi se izmenjaval na čelu. 

Ko so še dva ostala ubežnika, so se začele priprave za sprinterski obračun. Filippo Ganna (Ineos Grenadier) je presenetil z napadom 4 kilometre pred ciljem. Napadel je na najtežjem delu zaključka etape, na nekategoriziranem klancu Capo Mele. Vendar napad mu ni uspel, sprinterji so ga dohiteli kilometer pred ciljem. V dolgem in zelo hitrem sprintu se je najbolje znašel Italijan Jonathan Milan (Lidl Trek).

Pogačar ostaja v rožnatem. Jutri je spet hribovita etapa, ki poteka od Genove do Lucce, dolga je 176 kilometrov. Prelaz Bracco je klanec, dolg 15,3 kilometra, povprečni naklon je le 4-odstoten, vendar ima kar nekaj strmih odsekov, kar bo šprinterjem zagotovo povzročalo preglavice. Če bodo nekako uspeli premagati ta prelaz, jih čaka še ena ovira, vzpon na Montemagno, ki je dolg 4,7 kilometra. Od vrha tega vzpona do cilja je še 19 kilometrov. Etapa je idealna za večjo skupino ubežnikov, zadnji klanec pa bi lahko bil pravi ognjemet za favorite v skupnem seštevku.

***

Spremljali smo v živo
 

16:56
Ganno so ujeli tik pred ciljno ravnino! Milan je zmagovalec 4. etape!

16:55
Ganna je že čez vrh Capa Mela, samo še spust v cilj je pred njim. 

16:53
Ganna
solira po klancu navzgor! Kje je Pogi? Še 3 km!

16:49
Ubežnika sta ujeta, 4 km pred ciljem, Ganna napada na Capo Mele!

16:44
Še pol minute loči glavnino do ubežnikov, 11 km pred ciljem.

16:40
Mezgečevi so v ospredju. Danes imajo popravni izpit. Ewan je preživel Tratnikovo torturo, očitno.

16:35
Francisco Munoz (Team Polti Kometa), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost), se ne predata. Še minuto prednosti imata, ampak, glavnina gre zdaj na vso moč. Tudi brez Tratnika na čelu gredo lahko zelo hitro. Še 18 km do cilja v Andori.  

16:30
Danes je glavna tema na etapi prenosi, s katerimi dirkajo nekateri kolesarji. Bahrajnovec Bauhaus ima 58 zobc na sprednjem zobniku. Večina jih ima 56 ali 54. Kooij ima prenos 56-10. Danes bo v finišu izjemna hitrost, saj je ciljna ravnina na koncu spusta. 

16:25
Tratnik je samo za trenutek odložil svoje delo. In to po 40 kilometrih vožnje na čelu glavnine. Ni daleč, samo vprašanje kilometra je, kdaj bo spet začel raztegovati peloton. Še 26 km do cilja, ubežnika Francisco Munoz (Team Polti Kometa), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost), imata poldrugo minuto prednosti.

16:20

16:15
Iz dežja na sonce. Peloton hiti proti cilju v Andori. Dirkajo tik ob Sredozemskem morju, ubežnika imata še dve minuti prednosti, 35 km pred ciljem. Jan Tratnik pa je še vedno na čelu glavnine. Le kdaj se bo utrudil?

16:10
Favoriti za zmago na današnji 4. etapi so: Olav Kooij, Filippo Ganna, Tim Merlier, Jonathan Milan, Tobias Lund Andresen, Laurence Pithie, Kaden Groves, Christophe Laporte, Tadej Pogačar, Caleb Ewan, Phil Bauhaus. Zanimivo, da so dodali tudi Pogija. Še 40 km do cilja, Tratnik še vedno na čelu glavnine. Očitno je namenjen uničiti vse sprinterje.

 Biniam Girmay je komaj stal na nogah. FOTO: Luca Bettini Afp
 Biniam Girmay je komaj stal na nogah. FOTO: Luca Bettini Afp

16:05
Ponoči se bo nekaterim kolesarjem v sanjah prikazoval Jan Tratnik. Že 30 km navija visok ritem na čelu glavnine, ki se redči za njim. Dobra novica je, da je cesta na zadnjem delu etape povsem suha in sije sonce. 

16:00

15:55
Škoda za Eritrejca, v odlični formi je prišel na Giro. Etapa gre naprej, ubežnika imata 2.25 prednosti, 51 km pred ciljem, cesta je še delno mokra. Jan Tratnik še vedno razteguje glavnino kot elastiko. 

15:50
Biniam Girmay 
 (Intermarché-Wanty) je moral odstopiti z dirke. Tako je ukazal njegov športni direktor. Škoda!

15:48
Jan Tratnik
vleče glavnino na vso moč. Ubežnika imata še 2:30 prednosti.

15:44
Girmay vseeno nadaljuje! Ves je potolčen, vse ga boli, on pa je spet na kolesu!? 

15:40
Peloton gre naprej, Girmay je med spremljevalnimi vozili. Še 62 km do cilja, Ubežnika: Francisco Munoz (Team Polti Kometa), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost). Girmay je še enkrat padel! Tokrat na drugo stran telesa.

15:37
Girmay
ne bo mogel nadaljevati! Ostali udeleženci v padcu bodo nadaljevali ... Slovenci niso bili na tleh. Girmay bo kot kaže nadaljeval ... uh, vse ga boli ... Cesta je mokra in spolzka. Padlo je kakih 10 kolesarjev.

15:35
Padec večje skupine! 

15:30
Ko še Mohorič obrne kolo na balanco in sedež ...

15:25
Cesta je zdaj povsem mokra. Še vedno so trije na begu, 76 km pred ciljem imajo 3:36 prednosti pred glavnino, v kateri sta tudi Mezgec in Ewan, včerajšnja dolžnika.

15:20
Dobra novica prihaja iz Danske:

15:15
Narvaez
je padel, vendar je že dobil drugo kolo. Spusta je konec in so že na drugem klancu, ki pa ni kategoriziran. Tratnik vleče glavnino, ki zaostaja 3.29. Tudi Novak mu pomaga. Sprinterji pa so v težavah.

15:10
Na begu so trije kolesarji: Lilian Calmejane (Intermarche-Wanty), Francisco Muñoz (Team Polti Kometa), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost). Lilian je bil že blizu virtualni rožnati majici, saj v skupnem seštevku za Pogijem zaostaja 6:55. Pred kolesarji je spust dolg 15 km. Cesta je na nekaterih delih še mokra.

15:05
Colle del Melogno je gorski cilj 3. kategorije, dolg je 7,4 km. Start današnje etape je bil v Acqui Terme, čudovitem »vodnem« mestu v Piemontu, deželi dobrih vin, odlične vode in priznane italijanske hrane. V mestu je veliko navdušenih kolesarskih navijačev iz Severne Makedonije, med drugimi ...  

15:00
Danes gledamo povsem drugačen začetek etape. Že od samega starta spremljamo tri ubežnike, ki imajo že 3:49 prednosti. Nekateri sprinterji pa so že odpadli na edinem današnjem klancu. Na začetku je bil med ubežniki tudi Filippo Ganna, a se je premislil in raje počakal glavnino. Pogačar je drugi dan v rožnati majici, do cilja je 98 km. Hladno je, samo 13 stopinj, občasno rosi, na gorskem cilju je gosta megla.

Profil 4. etape Gira. Foto Zx Igd
Profil 4. etape Gira. Foto Zx Igd

***

Od starta se vseskozi vzpenja do vrha Colle del Melogno. Ta gorski cilj je na sredini etape, zato imajo sprinterji več možnosti.

image_alt
Pogija so ujeli 200 metrov pred ciljem

Večja ovira za sprinterski obračun je nekategorizirani klanec Capo Mele, ki ga kolesarji poznajo že z dirke od Milana do San Rema, ki jih čaka slabe tri kilometre pred ciljem.

Še en sprinterski dan, ki ga spet lahko pokvari Tadej Pogačar. Včeraj se je znova videlo, kako ga srbijo noge. Pogačar se ne more vzdržati v glavnini, tudi če je na papirju etapa rezervirana za sprinterske specialiste.

Včeraj se ni izšlo Luki Mezgecu, ki je zadnji pomočnik v sprintu njihovemu najboljšemu sprinterju Avstralcu Calebu Ewanu. Včeraj sta se »izgubila« na zadnjem kilometru etape in Ewanu se ni uspelo uvrstiti niti med deseterico.

Popravni izpit bo imel tudi Italijan Jonathan Milan (Lidl Trek), ki je včeraj celotno etapo, na vseh letečih ciljih deloval dominantno, v sprintu pa ga je za las prehitel Belgijec Tim Merlier ((Soudal Quick-Step).

Tadej Pogačar v rožnati majici - drugi dan. FOTO: Luca Bettini/AFP
Tadej Pogačar v rožnati majici - drugi dan. FOTO: Luca Bettini/AFP

Komentarji: